ORDIN nr. 1.066/3.769/2025pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală
Publicat în
MONITORUL OFICIAL nr. 396 din 5 mai 2025Data intrării în vigoare 03-08-2025
Văzând Referatul de aprobare nr. 1.066R din 3.04.2025 al Direcţiei reglementare şi formare profesională medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii,având în vedere prevederile art. 8 alin. (4) şi ale art. 10 alin. (2) şi art. 12 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii şi ministrul educaţiei şi cercetării emit următorul ordin:Articolul IOrdinul ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 671 şi 671 bis din 1 octombrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:Articolul 2Se aprobă Criteriile şi procedurile de avizare/reavizare în vederea derulării programelor de pregătire prin rezidenţiat, prevăzute în anexa nr. 2.2. După articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu următorul cuprins:Articolul 4^1Se aprobă Normele de gestionare a Registrului matricol naţional al rezidenţilor, prevăzute în anexa nr. 5.3. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Articolul 5Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.4. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:Articolul 6Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi instituţiile de învăţământ superior medical acreditate vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.5. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.6.
Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.7. După anexa nr. 4 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5 - Norme de gestionare a Registrului matricol naţional al rezidenţilor, al cărei cuprins este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.Articolul II(1) Unităţile acreditate, la data intrării în vigoare a prezentului ordin, în vederea derulării programelor de rezidenţiat conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.879/2019 privind aprobarea criteriilor şi procedurilor de acreditare şi reacreditare a unităţilor sanitare în care se pot derula programe de rezidenţiat, precum şi reglementarea unor măsuri necesare aplicării Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare, pot continua derularea programelor de pregătire prin rezidenţiat pentru o perioadă de 36 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, în măsura în care se menţin condiţiile care au stat la baza acreditării.(2) Cu maximum 12 luni înaintea expirării termenului de 36 de luni, unităţile prevăzute la alin. (1) vor demara formalităţile necesare desemnării ca unităţi de pregătire în rezidenţiat, prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1.141/1.386/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
Articolul III(1) Transferul informaţiilor stocate în Registrul matricol naţional al rezidenţilor se realizează pe bază de protocol încheiat între Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior medical acreditate, cu respectarea prevederilor din anexa nr. 5 la Ordinul ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1.141/1.386/2007, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Transferul responsabilităţilor şi al documentaţiei aferente sarcinilor preluate de către instituţiile de învăţământ superior medical acreditate se realizează pe bază de proces-verbal de predare-primire încheiat între acestea şi direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz. O copie a procesului-verbal de predare-primire se transmite Ministerului Sănătăţii, în termen de 5 zile de la semnare.(3) Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti au în continuare acces la Registrul matricol naţional al rezidenţilor şi după transferul responsabilităţilor, conform atribuţiilor ce le revin, în baza legislaţiei în vigoare.Articolul IVLa data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.879/2019 privind aprobarea criteriilor şi procedurilor de acreditare şi reacreditare a unităţilor sanitare în care se pot derula programe de rezidenţiat, precum şi reglementarea unor măsuri necesare aplicării Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1010 din 16 decembrie 2019, cu modificările şi completările ulterioare.
Articolul VPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării.
Ministrul sănătăţii,
Alexandru Rafila
Ministrul educaţiei şi cercetării,
Daniel-Ovidiu DavidAnexa nr. 1(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 1.141/1.386/2007)REGULAMENTde efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicalăCapitolul I Dispoziţii generale
Articolul 1(1) Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai programelor de studii de medicină, medicină dentară/ stomatologie şi farmacie care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, conform art. 75 alin. (8) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în condiţiile stabilite de Directiva 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.(2) Specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii privind aprobarea Nomenclatorului specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.(3) Pregătirea în rezidenţiat se organizează şi se evaluează, în condiţiile legii, de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate şi al instituţiilor de învăţământ superior care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie şi care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie acreditate.(4) Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu instituţii de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, sau instituţii de învăţământ superior care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie acreditate prin direcţiile şi departamentele de pregătire în rezidenţiat, în unităţi sanitare publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, autorităţilor administraţiei publice locale, ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, inclusiv în unităţi medico-militare sau aflate în administrarea instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, precum şi în cabinetele medicale individuale de medicină de familie.(5) Pregătirea în rezidenţiat se poate desfăşura şi în cadrul unităţilor sanitare private, al farmaciilor şi în instituţiile de învăţământ superior private acreditate, care au programe de studii universitare de licenţă în domeniul medicină, medicină dentară/stomatologie sau farmacie. (6) Unităţile de pregătire se desemnează de Ministerul Sănătăţii pe baza avizului emis de către direcţiile de pregătire în rezidenţiat din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, în baza criteriilor şi procedurilor de avizare/reavizare în vederea derulării programelor de rezidenţiat, prevăzute la anexa nr. 2 la ordin.
Articolul 2(1) Prin program de rezidenţiat se înţelege pregătirea rezidenţilor în unul dintre domeniile de specialitate prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, efectuată în spitale clinice sau în unităţi desemnate să desfăşoare pregătire în rezidenţiat.(2) Pentru fiecare specialitate, programul de rezidenţiat se desfăşoară după un curriculum de pregătire, care include un barem de manopere, proceduri practice, tehnici diagnostice şi terapeutice, obligatorii şi unice pe ţară.(3) Curriculumul este propus de către direcţiile de pregătire în rezidenţiat din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, avizat de către comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi aprobat prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei şi cercetării, după consultarea prealabilă a Colegiului Medicilor din România, a Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi a Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.(4) Fiecare curriculum aprobat se transmite tuturor instituţiilor de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat, spitalelor clinice şi unităţilor desemnate să desfăşoare pregătirea în rezidenţiat şi se aplică integral tuturor rezidenţilor aflaţi în pregătire, în limita duratei prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Fiecare curriculum se revizuieşte ori de câte ori este nevoie, în funcţie de evoluţia ştiinţei şi tehnicii. Fiecare curriculum revizuit, precum şi curricula aferentă specialităţilor nou-înfiinţate sunt aprobate potrivit dispoziţiilor alin. (3) şi se aplică rezidenţilor care intră în pregătire în urma concursului de rezidenţiat organizat în trimestrul IV al anului respectiv.(5) Activitatea de pregătire teoretică şi practică, reprezentată de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, este consemnată în două documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile, denumite carnetul de rezident şi caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului.(6) Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului se completează în format electronic, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă informatică şi cu protecţia datelor cu caracter personal, potrivit dispoziţiilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor). Validarea înscrisurilor se face de către coordonatorul/directorul de program. Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului are un format standardizat, aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.(7) Conţinutul caietului de monitorizare a pregătirii rezidentului pentru fiecare specialitate din Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală este propus de direcţiile de pregătire în rezidenţiat, în baza curriculumului de pregătire în vigoare şi a formatului standardizat, este avizat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii pentru specialitatea respectivă şi aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.(8) Carnetul de rezident se pune la dispoziţia rezidenţilor de către instituţiile de învăţământ superior care asigură pregătirea în rezidenţiat, personalizat, cu eticheta mare, conţinând datele de identificare, şi etichetele mici, cu codurile de bare pentru fiecare pagină, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.Capitolul II Organizarea şi coordonarea pregătirii în rezidenţiatSecţiunea 1 Organizarea pregătirii în rezidenţiatArticolul 3(1) În cadrul instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate care organizează programe de pregătire în rezidenţiat este constituită o structură, la nivel de direcţie, de pregătire în rezidenţiat, condusă de un prorector, conform art. 75 alin. (11) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare. (2) În cadrul instituţiilor de învăţământ superior care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie, care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie acreditate, este organizat un departament de pregătire în rezidenţiat care este subordonat conducerii facultăţii, conform art. 75 alin. (12) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Direcţiile şi departamentele de pregătire în rezidenţiat coordonează pregătirea în rezidenţiat pentru rezidenţii din cadrul centrului universitar respectiv, conform regulamentului propriu de organizare a pregătirii în rezidenţiat, aprobat de senatul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat, în urma consultării cu reprezentanţii medicilor rezidenţi.(4) Direcţiile de pregătire în rezidenţiat, prevăzute la alin. (1), organizează activitatea de avizare/reavizare a unităţilor în care se derulează programe de rezidenţiat din zona geografică arondată, conform criteriilor şi procedurilor de avizare/reavizare aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei şi cercetării.(5) Direcţiile şi departamentele de pregătire în rezidenţiat pot avea personal propriu format din personal didactic, didactic auxiliar şi administrativ. Atribuţiile, regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi statul de funcţii se aprobă de senatul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.Secţiunea a 2-a
Admiterea în rezidenţiatArticolul 4(1) Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, pentru domeniul medicină, domeniul medicină dentară şi, respectiv, domeniul farmacie, cu tematică şi bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei şi cercetării. (2) Concursul naţional prevăzut la alin. (1) se poate desfăşura şi la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate care organizează programe de pregătire în rezidenţiat. (3) Numărul de locuri şi posturi scoase la concurs ţine cont de nevoile de pregătire şi de proiecţiile şi strategiile privind resursele umane din domeniul sănătăţii şi este stabilit de către Ministerul Sănătăţii, pe baza datelor din Registrul naţional al profesioniştilor din sistemul de sănătate şi a previziunilor pe specialităţi, cu consultarea Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi a Colegiului Farmaciştilor din România.Articolul 5(1) În urma promovării concursului de admitere în rezidenţiat, rezidenţii confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii într-un program de rezidenţiat sunt înregistraţi într-o platformă naţională unică de evidenţă, denumită Registrul matricol naţional al rezidenţilor, şi primesc cod unic de rezident.
(2) Gestionarea activităţii de pregătire în rezidenţiat, prin Registrul matricol naţional al rezidenţilor, se realizează la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii, prin structura de specialitate, respectiv de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin instituţiile de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate şi instituţiile de învăţământ superior care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie acreditate, prin direcţiile şi, respectiv, departamentele de pregătire în rezidenţiat, organizate conform dispoziţiilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Normele de gestionare a Registrului matricol naţional al rezidenţilor sunt prevăzute în anexa nr. 5 la ordin.Secţiunea a 3-a Coordonarea pregătirii în rezidenţiatArticolul 6Pregătirea prin rezidenţiat la nivelul fiecărui centru universitar este coordonată şi îndrumată, potrivit competenţelor specifice, de către:a) prorectorul coordonator al direcţiei de pregătire în rezidenţiat sau directorul departamentului de pregătire în rezidenţiat, după caz;b)
coordonatorul de program de rezidenţiat sau directorul de program de rezidenţiat, după caz;c) responsabilul de formare în rezidenţiat; d) îndrumătorul de formare în rezidenţiat.Articolul 7(1) Atribuţiile şi responsabilităţile prorectorului coordonator al direcţiei de pregătire în rezidenţiat sunt stabilite de senatul instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate şi includ:a) coordonarea activităţii de pregătire în rezidenţiat la nivelul centrului universitar;b) aprobarea detaşărilor, transferurilor, schimbărilor de coordonator şi avizarea schimbărilor de specialitate pe baza documentelor prevăzute în prezentul regulament şi regulamentul propriu al instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate;
c) coordonarea activităţii de avizare/reavizare a unităţilor în care se derulează programe de rezidenţiat din zona geografică arondată, conform criteriilor şi procedurilor de avizare/reavizare.(2) Atribuţiile şi responsabilităţile directorului departamentului de pregătire în rezidenţiat sunt stabilite de Senatul instituţiei de învăţământ superior care are în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie, care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie acreditate, şi includ:a) coordonarea activităţii de pregătire în rezidenţiat la nivelul centrului universitar;b) aprobarea detaşărilor, transferurilor, schimbărilor de coordonator şi avizarea schimbărilor de specialitate, conform criteriilor prevăzute în prezentul regulament şi în regulamentul propriu al instituţiei de învăţământ superior. Articolul 8(1) Coordonatorul de program de rezidenţiat coordonează într-un mod unitar pregătirea dintr-o anumită specialitate în unităţile şi instituţiile în cadrul cărora se desfăşoară activitate de pregătire în rezidenţiat. (2) Nominalizarea coordonatorilor de rezidenţiat se face de către conducerea instituţiilor de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat, cu respectarea condiţiilor stipulate în art. 9 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare, cu avizul colegiilor profesionale, şi se notifică Ministerului Sănătăţii. Un coordonator responsabil de formare sau un director de program nu poate coordona simultan mai multe programe de rezidenţiat. Excepţie fac specialităţile pentru care coordonatorul de rezidenţiat deţine titlul de specialist într-o specialitate care, potrivit Nomenclatorului specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, a fost scindată în două noi specialităţi. (3) Coordonatorul programului de rezidenţiat/Directorul de program de rezidenţiat are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) coordonează desfăşurarea programului de rezidenţiat în specialitatea respectivă;b) îndrumă rezidenţii pe întreaga durată a perioadei de stagiu;c) susţine cursuri şi alte activităţi de pregătire teoretică şi practică pentru rezidenţi, conform normei didactice, potrivit curriculumului aprobat;d) nominalizează îndrumătorii de formare în rezidenţiat;e)
coordonează activitatea responsabililor de formare sau a îndrumătorilor de formare în rezidenţiat, după caz;f) urmăreşte activitatea rezidenţilor şi evoluţia profesională a acestora pe întreaga durată a perioadei de stagiu;g) urmăreşte şi răspunde de desfăşurarea modulelor de pregătire şi organizează cursurile, conform curriculumului aprobat;h) colaborează cu responsabilii şi îndrumătorii de formare din unităţile în care rezidenţii îşi efectuează modulele complementare, în vederea asigurării condiţiilor optime de desfăşurare a acestora;i) organizează şi coordonează evaluarea finală pentru fiecare modul de pregătire în specialitate, prin verificarea atât a aptitudinilor teoretice, cât şi a celor practice, dobândite de rezidenţi;j) avizează cererile de detaşare sau de transfer;k) cooptează rezidenţi în cadrul colectivelor de cercetare pe care le coordonează;l) validează înscrisurile introduse de medicul, medicul stomatolog sau farmacistul rezident sau de îndrumător/ responsabilul de formare în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului;m) verifică şi avizează cererile de recunoaştere a stagiilor efectuate în străinătate pentru rezidenţii aflaţi în coordonare, pe baza documentelor doveditoare.Articolul 9(1) Responsabilul de formare trebuie să fie şef de secţie, şef de laborator, farmacist-şef, şef de serviciu medical sau şef de compartiment în unităţile desemnate pentru desfăşurarea activităţii de pregătire în rezidenţiat, în alte structuri decât cele clinice. (2) Nominalizarea responsabililor de formare se face în cadrul procesului de avizare/reavizare a unităţii. (3)
Responsabilul de formare are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) îndrumă medicii rezidenţi, medicii stomatologi rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi;b) numeşte îndrumătorii de formare în rezidenţiat dintre medicii/farmaciştii specialişti cu minimum 5 ani vechime în specialitate sau primari din secţia, serviciul, laboratorul, farmacia sau compartimentul respectiv;c) coordonează activitatea îndrumătorilor de formare în rezidenţiat;d) urmăreşte activitatea rezidenţilor, repartiţia acestora în serviciul de gardă şi evoluţia profesională a acestora;e) colaborează cu coordonatorii/directorii programului de rezidenţiat;f) verifică şi răspunde de parcurgerea baremului practic din curriculumul de pregătire, consemnat în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului;g) organizează seminare şi discuţii periodice, cel puţin 4 ore/săptămână, cu rezidenţii, pe teme specifice din curriculumul de pregătire, prezentări de cazuri, de articole şi actualităţi în domeniu;
h) în cazul rezidenţilor repartizaţi în modulele complementare, indiferent de anul de pregătire al acestora, urmăreşte şi răspunde de desfăşurarea modulelor de pregătire complementare;i) eliberează fiecărui rezident la sfârşitul modulului o recomandare necesară pentru evaluarea finală. Recomandarea va avea şi o apreciere a activităţii sub formă de calificativ (insuficient, suficient, bine, foarte bine);j) confirmă digital acurateţea datelor consemnate în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului.Articolul 10(1) Îndrumătorul de formare în rezidenţiat este un medic specialist din secţia/compartimentul respectiv, cu minimum 5 ani vechime în specialitate, sau medic primar, care poate îndruma unul sau mai mulţi rezidenţi aflaţi în stagiu, la solicitarea coordonatorului/directorului de program/responsabilului de formare.
(2) Îndrumătorul de formare în rezidenţiat are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) urmăreşte evoluţia pregătirii în specialitate a rezidenţilor din cadrul unităţii respective, indiferent de anul de pregătire al acestora, conform instrucţiunilor din partea coordonatorului/ responsabilului/directorului de program;b) verifică şi răspunde, sub semnătură şi parafă, de parcurgerea baremului practic din curriculumul de pregătire, consemnat în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului;c) organizează seminare şi discuţii periodice, cel puţin 4 ore/săptămână, cu rezidenţii, pe teme specifice din curriculumul de pregătire, prezentări de cazuri, de articole şi actualităţi în domeniu;d) contrasemnează recomandarea eliberată de responsabilul de formare la finalul fiecărui modul de pregătire;e) certifică prin confirmare digitală în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului activitatea şi gărzile efectuate de medicii rezidenţi;f) poate desemna medici rezidenţi în linia de gardă, cu acordul scris al acestora, la solicitarea unităţii sanitare unde se efectuează garda, în afara timpului normal de lucru.
Articolul 11(1) Pregătirea practică a rezidenţilor se face în unităţi sanitare, în secţii, servicii, laboratoare sau compartimente, respectiv în cabinete medicale desemnate de Ministerul Sănătăţii în vederea pregătirii în rezidenţiat. (2) Repartizarea rezidenţilor pentru efectuarea fiecărui modul de pregătire se realizează de către direcţia sau departamentul de pregătire în rezidenţiat, după caz, pe baza acordului de primire al conducătorului structurilor menţionate la alin. (1).Articolul 12Modulele prevăzute în curriculumul de pregătire se vor efectua astfel:1. Modulele de pregătire în specialitatea de confirmare se vor efectua sub îndrumarea coordonatorului de program de rezidenţiat, a directorului de program de rezidenţiat sau a responsabilului de formare.
2. Modulele de pregătire complementare fără corespondent în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, se pot efectua şi sub supravegherea unui îndrumător de formare, nominalizat de coordonatorul/directorul de program.3. Evidenţa modulelor de pregătire efectuate de fiecare rezident şi a rezultatelor obţinute la absolvirea fiecăruia dintre ele este responsabilitatea direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat, prin utilizarea Registrului matricol naţional al rezidenţilor. Pentru păstrarea acestor evidenţe pot fi utilizate şi alte platforme de management academic, compatibile din punctul de vedere al transmiterii datelor cu Registrul matricol naţional al rezidenţilor.4. Evaluarea aptitudinilor teoretice şi practice dobândite de rezidenţi se va face la finalul fiecărui modul prevăzut în curriculumul de pregătire, astfel:a) în cazul modulelor de pregătire în specialitatea de rezidenţiat, de către coordonatorul de program de rezidenţiat sau directorul de program de rezidenţiat, după caz, împreună cu îndrumătorii de formare în rezidenţiat;b) în cazul modulelor complementare de către coordonatorul din specialitatea modulului respectiv. c) în cazul modulelor complementare prevăzute la pct. 2, se poate face şi de către îndrumătorul de formare.5. În cazul modulelor efectuate în alte unităţi sanitare decât cele clinice, avizate şi desemnate pentru a desfăşura activitate de pregătire în rezidenţiat, prezentarea la evaluarea finală a modulului este condiţionată de existenţa unei recomandări din partea responsabilului de formare sub supravegherea căruia s-a desfăşurat modulul respectiv. Recomandarea conţine obligatoriu precizarea perioadei de desfăşurare a modului respectiv, precum şi calificativul acordat.
Articolul 13(1) Activitatea cadrelor didactice coordonatori/ directori de program de rezidenţiat, responsabili de formare, îndrumători de formare este normată în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat. (2) Coordonatorul programului de rezidenţiat, responsabilii de formare şi îndrumătorii de formare beneficiază de 40 de credite de educaţie medicală continuă în domeniul specialităţii pe care o practică, pentru fiecare an de activitate de instruire.Articolul 14(1) Listele cu coordonatorii şi directorii de program se revizuiesc anual până la data de 1 noiembrie a fiecărui an şi se publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi pe site-urile instituţiilor de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.
(2) Listele îndrumătorilor de formare în rezidenţiat se actualizează ori de câte ori este nevoie şi se publică pe website-urile instituţiilor de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.Capitolul III Desfăşurarea pregătirii prin rezidenţiatSecţiunea 1 Drepturile şi obligaţiile rezidenţilorArticolul 15(1) Rezidenţii au obligaţia să consemneze în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului, în format electronic, următoarele aspecte:a) lista cazurilor examinate conform baremului curricular, cu specificarea diagnosticului şi, după caz, a manoperelor/procedurilor/ tehnicilor/investigaţiilor efectuate, în vederea validării de către coordonatorul/directorul de program;b) data efectuării fiecărei gărzi, validată de îndrumătorul de formare;c) modulele de pregătire efectuate în centrul universitar ales sau în alte centre universitare prin detaşare cu avizul coordonatorului/directorului de program, perioada în care au fost efectuate, evaluările şi rezultatele obţinute;d) manifestările de educaţie medicală continuă la care au participat, cu numărul diplomei de participare;e) lucrările ştiinţifice comunicate/publicate, în situaţia în care respectivele manifestări ştiinţifice sunt elaborate sau finanţate cu sprijinul coordonatorului/directorului de program;f) studiile clinice efectuate sau activităţile ştiinţifice efectuate, cu avizul medicului curant al pacienţilor incluşi în acestea;g) stagiile de pregătire în rezidenţiat efectuate în străinătate.
(2) Acurateţea datelor consemnate în caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului este certificată prin confirmare digitală de către îndrumătorul sau responsabilul de formare şi se validează de coordonatorul/directorul de program.(3) Doctoranzii confirmaţi în rezidenţiat pot efectua concomitent pregătirea în rezidenţiat şi stagiul de doctorat, în măsura în care conducerea instituţiei de învăţământ superior asigură efectuarea stagiului de doctorat în afara programului de pregătire în rezidenţiat. În caz contrar, pe perioada doctoratului cu frecvenţă se suspendă calitatea de rezident.(4) Perioada de pregătire în doctorat în domeniile medicină/medicină dentară/farmacie nu poate fi validată ca modul de pregătire în rezidenţiat.Articolul 16(1) Rezidenţii au obligaţia de a parcurge toate modulele, în conformitate cu curriculumul de pregătire, şi de a participa la cursurile teoretice şi la celelalte forme de pregătire organizate la nivelul centrului de pregătire. (2) Rezidenţii efectuează concediul legal de odihnă, conform programării coordonatorului de program, în timpul pregătirii în rezidenţiat, în cadrul unor module a căror durată depăşeşte cel puţin dublul duratei concediului, astfel încât să nu fie afectată pregătirea.
(3) Rezidenţii în specialitatea medicină de familie efectuează modulele de pregătire în conformitate cu curriculumul de pregătire şi baremul de activităţi practice, în funcţie de capacitatea unităţilor sanitare sau a cabinetelor în care se desfăşoară pregătirea în rezidenţiat. (4) După fiecare modul de pregătire, rezidenţii au obligaţia să îşi informeze coordonatorul asupra etapei de pregătire. (5) La finalul fiecărui modul de pregătire, rezidenţii susţin o evaluare finală din tematica prevăzută în baremul de activităţi. Prezentarea la evaluare este condiţionată de parcurgerea baremului curricular, confirmată de îndrumătorul de formare prin caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului, sau de recomandarea responsabilului de formare, cu calificativul cel puţin „suficient“. Modul de desfăşurare a evaluărilor finale după fiecare modul este stabilit prin regulamentul propriu de pregătire în rezidenţiat, aprobat de senatul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat, şi va ţine cont de specificul fiecărei specialităţi. (6) Evaluarea prevăzută la alin. (5) se consideră promovată cu minimum nota 7,00. Notele obţinute la evaluarea finală se notează în catalogul pus la dispoziţie de direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat şi se consemnează în carnetul de rezident şi în Registrul matricol naţional al rezidenţilor. (7) În cazul nepromovării examenului, rezidenţii pot fi reevaluaţi de 2 ori într-un termen de maximum 6 luni, dar nu mai devreme de 3 luni de la prima evaluare nepromovată. (8) Absentarea nejustificată la evaluările de modul în cel mult două sesiuni reprezintă abatere gravă, în sensul art. 61 lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce duce la pierderea calităţii de rezident, conform art. 6 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.(9)
Nepromovarea evaluărilor de modul în cel mult două sesiuni denotă faptul că rezidentul nu mai corespunde din punct de vedere profesional, în sensul art. 61 lit. d) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, caz ce atrage încetarea calităţii de rezident, conform art. 6 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.(10) Încetarea calităţii de rezident duce la încetarea contractului individual de muncă. (11) Direcţia/Departamentul de pregătire în rezidenţiat are obligaţia de a ţine evidenţa tuturor evaluărilor prevăzute la alin. (5).Articolul 17Medicii rezidenţi pot desfăşura activităţi de mentorat pentru studenţii aflaţi în stagii/practică în structurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, sub coordonarea cadrelor didactice universitare. Activitatea de mentorat este reglementată de procedurile interne ale fiecărei instituţii de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.Articolul 18(1)
Gărzile efectuate de medicii rezidenţi se desfăşoară şi se remunerează conform prevederilor art. 22^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Pregătirea în rezidenţiat pentru specialităţile clinice sau chirurgicale se efectuează inclusiv prin intermediul gărzilor. Articolul 19Rezidenţii au dreptul să utilizeze în cadrul studiului individual bibliotecile universitare şi ale spitalelor în care efectuează stagiile de rezidenţiat, bibliotecile electronice cu profil medical şi de cercetare din instituţiile sau unităţile sanitare desemnate.Articolul 20(1) Rezidenţii pot participa la diverse forme de pregătire - cursuri, stagii, forme de învăţământ postuniversitar uman de specialitate, în afara programului de pregătire în rezidenţiat, şi altele - conferinţe şi congrese în domeniul specialităţii, organizate pe plan naţional sau internaţional, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. (2)
Instituţiile de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat pot susţine financiar participarea rezidenţilor la diverse forme de pregătire - cursuri, stagii, forme de învăţământ postuniversitar uman de specialitate şi altele - conferinţe şi congrese în domeniul specialităţii.Secţiunea a 2-a Întreruperea rezidenţiatului. Echivalarea şi recunoaşterea stagiilor de pregătireArticolul 21(1) Rezidenţiatul poate fi întrerupt din următoarele motive: participarea la formele de pregătire în specialitate, însoţirea soţului/soţiei în misiune oficială sau la studii în străinătate, concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru creşterea copilului, precum şi alte situaţii în care este suspendat raportul de muncă, prevăzute de acte normative în vigoare.(2) În vederea efectuării unei forme de pregătire, rezidenţii vor depune la direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat, cu minimum 5 zile înainte de data solicitată pentru întreruperea pregătirii, o cerere avizată de coordonatorul de rezidenţiat, însoţită de dovada că au fost acceptaţi la stagiul respectiv, cu precizarea perioadei de pregătire. Rezidenţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, vor prezenta şi avizul unităţii angajatoare. Întreruperea pregătirii nu poate fi mai mare de un an, cu posibilitatea de prelungire, pe baza unei noi solicitări însoţite de documentele justificative. (3) Direcţiile/Departamentele de pregătire în rezidenţiat vor notifica Ministerul Sănătăţii privind solicitarea de întrerupere, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, în vederea emiterii aprobării de întrerupere a pregătirii, conform art. 11 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.282/2007 pentru aprobarea normelor privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic, de medic dentist, de farmacist, de asistent medical generalist şi de moaşă, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţiană, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Aprobarea de întrerupere a pregătirii, prevăzută la alin. (3), este transmisă de Ministerul Sănătăţii unităţii sanitare angajatoare şi direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat, care o va transmite către medicul, medicul stomatolog sau farmacistul rezident care a solicitat întreruperea.(5) Stagiile de pregătire efectuate în afara României pot fi recunoscute integral sau parţial de către Ministerul Sănătăţii, în vederea prezentării la examenul de specialist, pe baza următoarelor documente:a) cererea rezidentului adresată direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat din cadrul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat, în care se precizează stagiul care face obiectul recunoaşterii, durata acestuia, ţara în care a fost efectuat, precum şi datele de contact (telefon, e-mail, unitate angajatoare);b) confirmarea scrisă a coordonatorului/directorului de program cu privire la faptul că stagiul solicitat spre recunoaştere se regăseşte, în tot sau în parte, ca modul de formare în curriculumul de pregătire în specialitatea de confirmare ca rezident a celui interesat şi recomandarea recunoaşterii acestuia;c) fotocopii şi traduceri legalizate ale documentelor emise de autorităţile competente din ţările respective, care atestă faptul că pregătirea s-a efectuat în unităţi sanitare, respectiv de învăţământ şi sub supravegherea cadrelor didactice universitare acreditate în acest sens de către statul terţ în cauză.(6) Documentele prevăzute la alin. (5) se centralizează şi se verifică de direcţiile/departamentele de pregătire în rezidenţiat din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat şi ulterior se transmit prin poştă/poştă electronică Ministerului Sănătăţii în vederea emiterii recunoaşterii, în termen de 15 zile. Recunoaşterea va fi transmisă direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat, care o va transmite către medicul, medicul stomatolog sau farmacistul rezident care a solicitat întreruperea.(7) Durata totală a pregătirii prin rezidenţiat în afara graniţelor României, ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau ale Confederaţiei Elveţiene, recunoscută în condiţiile alin. (3), nu poate depăşi o treime din durata prevăzută pentru specialitatea în cauză de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.
(8) Stagiile recunoscute de Ministerul Sănătăţii se comunică angajatorului şi direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat din centrul universitar unde este repartizat pentru pregătire rezidentul.(9) La reluarea activităţii, după efectuarea concediului medical, concediului de maternitate, concediului de creştere şi îngrijirea copilului, concediului fără plată sau în alte situaţii în care este suspendat raportul de muncă, prevăzute de acte normative în vigoare, unitatea sanitară angajatoare înaintează o solicitare direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat în vederea prelungirii pregătirii în rezidenţiat cu perioada întreruptă. Direcţiile şi departamentele de pregătire în rezidenţiat vor notifica Ministerul Sănătăţii în vederea prelungirii rezidenţiatului. Prelungirea se comunică atât angajatorului, cât şi direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat.(10) Întreruperile de rezidenţiat, cu excepţia stagiilor de pregătire efectuate în afara României şi recunoscute, duc la prelungirea rezidenţiatului cu perioada respectivă.(11) În baza notificării transmise de către angajator în cazul rezidenţilor prin concurs şi, respectiv, de direcţiile/departamentele de pregătire în rezidenţiat în cazul specialiştilor înscrişi la programul de pregătire în cea de-a doua specialitate, Ministerul Sănătăţii emite un ordin în vederea retragerii calităţii de rezident şi inactivează poziţia respectivă în Registrul matricol naţional al rezidenţilor. Articolul 22Direcţia/Departamentul de pregătire în rezidenţiat va ţine o evidenţă strictă şi separată a prezenţei la modulele de pregătire pentru cei aflaţi la cea de-a doua specialitate în regim cu taxă, fără concurs de rezidenţiat.Articolul 23(1) Coordonatorul/Directorul de program, respectiv responsabilul şi îndrumătorul de formare în rezidenţiat sunt obligaţi să urmărească şi activitatea de pregătire a medicilor, medicilor stomatologi şi farmaciştilor specialişti/primari aflaţi în pregătire în a doua specialitate cu taxă fără concurs de rezidenţiat, în condiţiile prevăzute pentru rezidenţi prin prezentul regulament. (2) În cazul celor înscrişi la a doua specialitate, pregătirea se face în aceleaşi condiţii de formare ca şi în prima specialitate.Secţiunea a 3-a Detaşare, transfer, schimbarea specialităţiiArticolul 24(1)
Prin detaşare, în sensul prezentului regulament, se înţelege efectuarea unor module de pregătire în rezidenţiat în alt centru universitar decât cel în care rezidentul este repartizat. (2) Detaşarea rezidenţilor din centrul universitar de pregătire în care sunt repartizaţi în alte centre universitare se poate aproba în una dintre următoarele situaţii:a) nu există posibilitatea de a parcurge modulul respectiv în centrul universitar în care sunt repartizaţi pentru pregătire;b) pentru motive personale temeinic justificate.(3) În scopul detaşării, rezidentul transmite direcţiei/ departamentului de pregătire în rezidenţiat din centrul universitar unde solicită detaşarea următoarele documente:a) cerere de detaşare adresată direcţiei/departamentului de pregătire în rezidenţiat, în care se va specifica pentru fiecare modul de pregătire:(i) denumirea modulului de pregătire;(ii) perioada de desfăşurare;(iii)
unitatea, secţia, coordonatorul;(iv) motivaţia solicitării de detaşare;b) copii ale actelor justificative ce stau la baza motivării pentru care se solicită detaşarea; c) avizul spitalului plătitor cu care rezidentul a încheiat contract de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată;d) acordul de plecare al coordonatorului/directorului de program de rezidenţiat în specialitatea aleasă din centrul universitar în care a fost confirmat;e) acordul de primire al coordonatorului/directorului de program de rezidenţiat în specialitatea modulului în care se doreşte detaşarea, respectiv, în cazul medicilor rezidenţi în specialitatea medicină de familie, al unui medic primar în specialitatea modulului în care solicită pregătirea;f)
acordul de primire al responsabilului de formare (după caz), în situaţia în care rezidentul doreşte detaşarea în unităţile, altele decât cele clinice, arondate centrului universitar de pregătire, desemnate conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.(4) Pe perioada detaşării, toate obligaţiile privind pregătirea ce decurg din prezentul regulament revin coordonatorului/ directorului de program/responsabilului de formare şi îndrumătorului în rezidenţiat din unitatea unde rezidentul se detaşează, inclusiv în ceea ce priveşte examenele de final de modul.(5) Nu se consideră detaşare efectuarea de module de pregătire în unităţi desemnate, altele decât cele clinice, arondate centrului universitar unde rezidentul este repartizat. În acest sens, direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat va aproba rezidentului o rotaţie de modul, pe baza avizului favorabil al coordonatorului de formare în rezidenţiat din specialitatea modulului respectiv şi a acordului de primire din partea responsabilului de formare în rezidenţiat.Articolul 25(1) Prin transfer, în sensul prezentului regulament, se înţelege schimbarea centrului universitar de pregătire prin rezidenţiat.(2) Transferul se aprobă de Ministerul Sănătăţii în două sesiuni anuale, organizate în martie-aprilie şi septembrie-octombrie, în limita locurilor disponibile afişate pe website-ul Ministerului Sănătăţii, în funcţie de capacităţile de pregătire disponibile transmise de instituţiile de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate şi de instituţiile de învăţământ superior care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie care au programe de studii de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie acreditate.
(3) În vederea aprobării transferului de către Ministerul Sănătăţii, rezidentul va depune la direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat din centrul universitar în care solicită transferul următoarele documente:a) cerere de schimbare a centrului de pregătire;b) documente justificative privind motivele solicitării;c) acordul de plecare al conducerii instituţiei de învăţământ superior care asigură pregătirea în rezidenţiat în care este repartizat;d) acordul coordonatorului/directorului de program de rezidenţiat din specialitatea în care este confirmat rezidentul din centrul universitar de primire;e) acordul unităţii angajatoare, pentru rezidenţii pe post, iar rezidenţii pe loc vor prezenta avizul unei unităţi angajatoare din centrul universitar solicitat.(4)
Direcţia/Departamentul de pregătire în rezidenţiat din centrul universitar în care se solicită transferul analizează cererile, acordând avizul, cu prioritate, următoarelor categorii de personal:a) unic susţinător al unui copil minor;b) soţ/soţie cu loc de muncă în centrul universitar solicitat;c) cadru didactic universitar în centrul universitar solicitat;d) persoane în întreţinere în centrul universitar solicitat;e) locuinţă proprietate personală în centrul universitar solicitat sau la mai puţin de 100 km.(5) Criteriile se aplică în ordinea enumerată mai sus.
(6) Transferul se acordă numai pentru rezidenţii prin concurs, începând cu anul 2 de pregătire, prioritate având rezidenţii din anii mai mari.(7) Ministerul Sănătăţii aprobă transferul pe baza avizelor nominale favorabile transmise de direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat din centrele universitare în care au fost solicitate transferuri.Articolul 26Schimbarea coordonatorului de rezidenţiat în cadrul aceluiaşi centru universitar se aprobă de către direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat de care aparţine rezidentul, pe baza unei solicitări justificate însoţite de acordul de primire al unui alt coordonator.Articolul 27Rezidenţii pe loc pot schimba, în cadrul aceluiaşi centru universitar, unitatea sanitară angajatoare, pe baza acordului conducerilor celor două unităţi sanitare implicate, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi notificarea direcţiei/ departamentului de pregătire în rezidenţiat.
Articolul 28(1) Medicii rezidenţi, medicii stomatologi rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi pe loc pot solicita schimbarea specialităţii alese în urma concursului de rezidenţiat, dacă au efectuat, până la data solicitării, mai puţin de jumătate din durata totală de pregătire în specialitatea respectivă, cu condiţia ca punctajul obţinut la concursul de rezidenţiat promovat să fie cel puţin egal cu cel mai mic punctaj de la specialitatea solicitată în centrul universitar în care a fost repartizat iniţial şi numai cu avizul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat şi al unui coordonator din centrul universitar de pregătire. Avizul coordonatorului de program va conţine obligatoriu recomandarea privind stagiile ce pot fi echivalate ca urmare a schimbării specialităţii. Schimbarea specialităţii se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, o singură dată în baza aceluiaşi concurs de rezidenţiat promovat.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), medicii rezidenţi pe loc, indiferent de anul de pregătire, care din motive obiective nu finalizează stagiul de rezidenţiat în specialitatea obţinută prin concurs pot solicita schimbarea specialităţii alese în specialitatea medicină de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist în specialitatea medicină de familie se face după parcurgerea integrală a curriculumului de pregătire în această specialitate.(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică rezidenţilor pe post.(4) Rezidenţii care schimbă specialitatea în condiţiile prevăzute la alin. (1), respectiv alin. (2) au obligaţia de a comunica Ministerului Sănătăţii dovada încheierii noului contract individual de muncă sau a actului adiţional la contractul individual de muncă, după caz, în termen de 45 de zile de la data emiterii ordinului ministrului sănătăţii.(5) Schimbarea specialităţii se poate aproba pe baza următoarelor documente:a) cerere în nume propriu;b) copia actului de identitate în termen de valabilitate;c) copia carnetului de rezident;d) adeverinţă eliberată de unitatea angajatoare din care să rezulte data încadrării ca rezident şi vechimea acumulată în această specialitate;e) copia documentelor de schimbare a numelui (certificat de căsătorie, certificat de divorţ etc.), dacă este cazul;f) avizul de primire al coordonatorului/directorului de program; avizul va conţine obligatoriu şi recomandarea privind stagiile ce pot fi echivalate ca urmare a schimbării specialităţii;g) avizul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.
Secţiunea a 4-a Repartizarea rezidenţilor. Efectuarea stagiilor şi modulelor de pregătireArticolul 29(1) Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţia direcţiilor/departamentelor de pregătire în rezidenţiat programul de evidenţă informatică a rezidenţilor privind modulele de pregătire, unităţile desemnate, precum şi coordonatorii/directorii de program de rezidenţiat din fiecare specialitate. (2) Direcţiile/Departamentele de pregătire în rezidenţiat din centrul universitar ales efectuează repartiţia iniţială a rezidenţilor pe coordonatori, conform curriculumului de pregătire, în limita locurilor disponibile, cu avizul coordonatorilor/directorilor de program de rezidenţiat. Repartizarea se face în limita numărului de locuri disponibile, pe baza exprimării preferinţelor, în ordinea punctajului obţinut la rezidenţiat. În cazul în care într-un centru universitar sunt mai mulţi coordonatori/directori de program din aceeaşi specialitate, repartiţia se face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la concursul naţional de rezidenţiat. (3) La repartiţia iniţială, prevăzută la alin. (2), se eliberează rotaţia de stagiu pentru primul modul de pregătire prevăzut în curriculumul de pregătire în rezidenţiat.
Articolul 30(1) Cu minimum 30 de zile înainte de începerea modulului de pregătire, rezidenţii şi specialiştii înscrişi la programul de pregătire în cea de-a doua specialitate în regim cu taxă, fără examen, vor depune la direcţia/departamentul de pregătire în rezidenţiat cererea de efectuare a pregătirii, conform modelelor afişate pe site-ul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat, după cum urmează:a) pentru modulele de pregătire în specialitate se va specifica acordul de primire al coordonatorului/directorului de program sau, după caz, acordul de primire al responsabilului de formare;b) pentru modulele complementare se va specifica acordul coordonatorului/directorului de program şi acordul de primire al coordonatorului/directorului/responsabilului/îndrumătorului de formare din specialitatea modulului complementar.(2) Coordonatorii/Directorii de program au obligaţia să se asigure că rezidenţii pot alege, liber, rotaţiile de stagii în toate unităţile desemnate.(3) Solicitările prevăzute la alin. (1) se pot depune şi soluţiona şi prin intermediul platformelor de comunicare digitală, create de instituţiile de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.(4) Posesorii certificatului de medic, medic stomatolog sau farmacist specialist au obligaţia ca la fiecare rotaţie de modul să depună la direcţiile de pregătire în rezidenţiat/departamentele de pregătire în rezidenţiat dovada plăţii la zi a taxei pentru cea de-a doua specialitate.
(5) În lipsa dovezii prevăzute la alin. (4) rotaţia de modul nu poate fi aprobată.Articolul 31(1) Direcţiile/Departamentele de pregătire în rezidenţiat prelucrează solicitările şi întocmesc o adresă de repartiţie către unitatea în care se efectuează modulul de pregătire şi o adresă de repartiţie către unitatea sanitară cu care a încheiat contractul de muncă rezidentul. (2) Cu 5 zile înainte de începerea pregătirii, direcţiile/ departamentele de pregătire în rezidenţiat transmit rezidentului şi unităţilor menţionate la alin. (1) solicitarea avizată de coordonatorul/directorul de program. Documentele pot fi emise şi în format digital.(3) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul specialiştilor aflaţi în pregătire la a doua specialitate cu taxă, direcţiile/departamentele de pregătire în rezidenţiat întocmesc adresa de repartiţie către secţia/laboratorul/serviciul/farmacia în care se efectuează modulul.
Articolul 32După finalizarea modulului de pregătire, consemnată în carnetul de rezident, coordonatorii/directorii de program vor transmite notele acordate către direcţiile/ departamentele de pregătire în rezidenţiat, în vederea înregistrării în Registrul matricol naţional al rezidenţilor. Transmiterea se poate realiza şi prin mijloace electronice sau prin platformele de management academic ale instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat.Articolul 33(1) Aplicarea vizei anuale pe carnetul de rezident se face de către serviciul resurse umane din unitatea angajatoare pe baza documentelor aflate în dosarul personal, cum ar fi pontaje lunare, întreruperi.(2) În cazul celor aflaţi la a doua specialitate fără concurs de rezidenţiat, viza se aplică de direcţiile de pregătire în rezidenţiat/departamentele de pregătire în rezidenţiat pe baza activităţii dovedite prin foile de prezenţă emise lunar de coordonatorul/directorul de program.
Capitolul IV Dispoziţii finaleArticolul 34(1) Locurile de rezidenţi oferite românilor de pretutindeni de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, conform Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se ocupă prin concurs, în condiţiile metodologiei prevăzute la art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Medicii, medicii stomatologi şi farmaciştii români de pretutindeni, care ocupă prin concurs un loc de rezident în condiţiile prevăzute la alin. (1), sunt confirmaţi în rezidenţiat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.(3) Medicii, medicii stomatologi şi farmaciştii români de pretutindeni, confirmaţi în rezidenţiat potrivit alin. (2), pot solicita Ministerului Sănătăţii încadrarea ca rezidenţi pe loc cu contract individual de muncă pe durată determinată, în condiţiile prevăzute la art. 17 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare, dacă obţin drept de muncă pe teritoriul României, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.(4) În situaţiile prevăzute la alin. (3), încadrarea ca rezident pe loc cu contract individual de muncă pe durată determinată se confirmă prin ordin al ministrului sănătăţii pe baza următoarelor documente:a) cerere cu elemente de contact (telefon, e-mail, adresă poştală);b) dovada de înmatriculare la specializare eliberată de instituţia de învăţământ superior acreditată care asigură pregătirea în rezidenţiat, în original;
c) copia actului de identitate în termen de valabilitate;d) copia titlului oficial de calificare - diploma de medic, medic stomatolog sau farmacist, după caz;e) avizul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat din România;f) avizul unui coordonator de program de rezidenţiat din România din centrul universitar din specialitatea în care se pregăteşte;g) acordul de primire din partea unei unităţi sanitare din centrul universitar solicitat.(5) Specializarea pentru persoanele prevăzute la alin. (2) se face în limba română, cu respectarea duratei şi curriculumului de pregătire prevăzute pentru rezidenţiatul în specialitatea respectivă în România.
(6) Examenul de specialitate se organizează de către Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul perioadei de pregătire în rezidenţiat, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare, în sesiune comună.Articolul 35(1) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care întrunesc condiţiile prevăzute de cetăţenie sau rezidenţă prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflaţi la specializare în alt stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană, pot continua, la cerere, pregătirea de specialitate prin rezidenţiat în România, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.282/2007, cu modificările şi completările ulterioare.(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), calitatea de rezident se confirmă prin ordin al ministrului sănătăţii pe baza următoarelor documente:a) cerere cu date de contact (telefon, e-mail, adresă poştală);b) dovezi de înmatriculare la specializare eliberate de autorităţile competente ale statului membru în care solicitanţii efectuează specializarea, în original, însoţite de traducerea legalizată în limba română;c) copia actului de identitate în termen de valabilitate;d) copia legalizată a titlului oficial de calificare - diploma de medic, medic stomatolog sau farmacist, după caz;e) certificat medical care atestă sănătatea fizică şi psihică, în original;f) certificat de good-standing eliberat de autoritatea competentă din statul în care se află la pregătire, în original, însoţit de traducerea legalizată în limba română;g) avizul instituţiei de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat din România;h) avizul unui coordonator de rezidenţiat din România din centrul universitar din specialitatea în care doreşte să continue pregătirea;i) acordul de primire din partea unei unităţi sanitare desemnate din centrul universitar solicitat, în vederea încheierii unui contract individual de muncă pe durată determinată.
(3) În situaţia în care documentele prezentate la alin. (2) lit. c) şi d) sunt depuse în format fizic, se vor prezenta şi documentele originale pentru conformitate cu originalul. În situaţia în care documentul se transmite prin poştă, documentul va fi transmis în copie legalizată.Articolul 36Documentele/Adeverinţele privind stagiile efectuate în România de rezidenţi sunt eliberate de Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate competentă.Articolul 37(1) Instituţiile de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat au obligaţia de a implementa un sistem permanent de evaluare şi monitorizare a calităţii pregătirii teoretice şi practice a rezidenţilor, prin direcţiile/departamentele de pregătire în rezidenţiat.(2)
Instituţiile de învăţământ superior menţionate la alin. (1) vor asigura colectarea, centralizarea şi analiza datelor rezultate în urma monitorizării. Monitorizarea va include, fără a se limita la: progresul profesional al rezidenţilor în cadrul fiecărui modul de pregătire; respectarea curriculumului aprobat şi a baremelor stabilite pentru fiecare specialitate; evaluările şi feedbackul obţinut de la rezidenţi şi coordonatorii de program privind calitatea îndrumării şi mentoratului.(3) Instituţiile de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat au obligaţia de a transmite Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării un raport periodic, anual sau ori de câte ori este nevoie, privind calitatea şi desfăşurarea pregătirii în rezidenţiat în centrul universitar respectiv, care să includă, fără a se limita la următoarele elemente: nivelul de conformitate al pregătirii rezidenţilor cu curriculumul stabilit; rezultatele evaluărilor teoretice şi practice obţinute de rezidenţi în cadrul modulelor de pregătire; datele cantitative privind distribuţia rezidenţilor; problemele identificate în derularea pregătirii şi măsurile corective aplicate; propuneri pentru îmbunătăţirea programului de pregătire prin rezidenţiat, dacă este cazul.(4) Raportul prevăzut la alin. (3) va fi transmis Ministerului Sănătăţii în termen de 30 de zile de la finalizarea fiecărui an calendaristic. Ministerul Sănătăţii va analiza rapoartele şi, după caz, va dispune măsuri de remediere sau ajustare a programelor de pregătire. Anexa nr. 2(Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 1.141/1.386/2007)CRITERIILE ŞI PROCEDURILEde avizare/reavizare în vederea derulării programelor de pregătire prin rezidenţiatCapitolul I
Criterii pentru avizare/reavizareSecţiunea 1 Criterii pentru specialităţi din domeniul medicinăArticolul 1(1) Pregătirea în rezidenţiat în specialităţile clinice se desfăşoară în unităţi sanitare. (2) Avizarea/Reavizarea unei unităţi prevăzute la alin (1) se face pe baza îndeplinirii următoarelor criterii:a) acreditarea de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a unităţii sanitare, cel puţin nivel IV;b) existenţa responsabililor de formare dintre cei care deţin funcţiile de şef de secţie, şef de laborator, şef de compartiment;c) existenţa îndrumătorilor de rezidenţiat, medici primari sau specialişti, din structura pentru care s-a solicitat avizare, cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul specialităţii respective, după obţinerea certificatului de medic specialist, care să asigure îndrumarea şi formarea rezidenţilor pe durata modulelor în domeniul respectiv;d)
dotarea necesară pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor cu patologii diverse, astfel încât să asigure acoperirea baremului de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, prevăzut în curriculumul naţional de pregătire, pentru stagiile de pregătire în care se acordă avizarea pentru pregătirea în rezidenţiat.Articolul 2(1) Pregătirea în rezidenţiat în specialitatea medicină de familie se realizează în:a) cabinete medicale individuale de medicină de familie, în care îşi desfăşoară activitatea medici primari sau specialişti cu minimum 5 ani vechime, după obţinerea certificatului de medic specialist, în specialitatea medicină de familie, aflate în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate;b) secţii sau compartimente din unităţi sanitare, respectiv în ambulatorii de specialitate, centre de diagnostic şi tratament şi alte structuri în care îşi desfăşoară activitatea medici primari sau specialişti cu minimum 5 ani vechime, după obţinerea certificatului de medic specialist, confirmaţi în specialităţile corespondente din curriculum.(2) Avizarea/Reavizarea unei unităţi pentru pregătirea în rezidenţiat în specialitatea medicină de familie se face pe baza următoarelor criterii:a)
dotarea necesară pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor cu patologii diverse, astfel încât să asigure acoperirea baremului de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, prevăzut în curriculumul naţional de pregătire, pentru stagiile de pregătire în care se acordă avizarea pentru pregătirea în rezidenţiat; b) existenţa a cel puţin unui îndrumător de rezidenţiat, medic specialist cu experienţă de cel puţin 5 ani în medicină de familie, după obţinerea certificatului de medic specialist, care să asigure îndrumarea şi formarea rezidenţilor pe durata modulelor de pregătire.Articolul 3(1) Pregătirea în rezidenţiat în specialitatea medicină de urgenţă se realizează în unităţi de primire a urgenţelor care funcţionează în cadrul unui spital. (2) Avizarea/Reavizarea unei unităţi pentru pregătirea în rezidenţiat în specialitatea medicină de urgenţă se face pe baza următoarelor criterii:a) dotarea necesară pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor cu patologii diverse, astfel încât să asigure acoperirea baremului de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, prevăzut în curriculumul naţional de pregătire, pentru specialitatea medicină de urgenţă;b)
existenţa responsabililor de formare dintre cei care deţin funcţia de şef de secţie;c) existenţa îndrumătorilor de rezidenţiat, medici primari sau specialişti din secţia respectivă, cu experienţă de cel puţin 5 ani în medicină de urgenţă, după obţinerea certificatului de medic specialist, care să asigure îndrumarea şi formarea rezidenţilor pe durata modulelor de pregătire.Articolul 4Pregătirea în rezidenţiat pentru specialităţile paraclinice se desfăşoară după cum urmează:a) pentru specialităţile medicină de laborator, medicină nucleară, microbiologie medicală şi radiologie-imagistică medicală, în unităţi sanitare avizate pe baza criteriilor prevăzute la art. 1, precum şi în institute de cercetare-dezvoltare, după caz;b) pentru specialităţile anatomie patologică şi medicină legală, în unităţi sanitare avizate pe baza criteriilor prevăzute la art. 1, precum şi în institute de medicină legală sau institute de cercetare-dezvoltare, după caz;c) pentru specialităţile igienă şi epidemiologie, în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, al direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi în unităţi sanitare, după caz;
d) pentru specialitatea sănătate publică şi management, în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate şi al direcţiilor de sănătate publică.Secţiunea a 2-a Criterii pentru specialităţi din domeniul medicină dentarăArticolul 5(1) Pregătirea în rezidenţiat în specialităţile medico-dentare se realizează în cabinete medicale individuale, în care îşi desfăşoară activitatea medici primari sau specialişti cu minimum 5 ani vechime în specialitatea respectivă, după obţinerea certificatului de medic specialist.(2) Avizarea/Reavizarea unei unităţi pentru pregătirea în rezidenţiat în specialităţi medico-dentare se realizează pe baza următoarelor criterii:a) dotarea necesară pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor cu patologii diverse, astfel încât să asigure acoperirea baremului de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, prevăzut în curriculumul naţional de pregătire, pentru stagiile de pregătire în care se acordă avizarea pentru pregătirea în rezidenţiat;b) existenţa a cel puţin un îndrumător de rezidenţiat, medic stomatolog specialist cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul specialităţii respective, după obţinerea certificatului de medic specialist, care să asigure îndrumarea şi formarea rezidenţilor pe durata modulelor în domeniul respectiv.Secţiunea a 3-a Criterii pentru specialităţi din domeniul farmacieArticolul 6(1) Pregătirea în rezidenţiat în specialităţile farmaceutice se poate realiza în:a) unităţi sanitare care au în structură farmacii cu circuit închis;b)
farmacii comunitare.(2) Unităţile menţionate la alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele criterii:a) existenţa a cel puţin un îndrumător de rezidenţiat, farmacist primar sau specialist cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul specialităţii respective, după obţinerea certificatului de farmacist specialist, care să asigure îndrumarea şi formarea rezidenţilor pe durata modulelor în domeniul respectiv;b) farmacia se afla într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate sau face parte dintr-o unitate sanitară cu paturi aflată într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate; c) dotarea necesară, astfel încât să asigure acoperirea baremului de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, prevăzut în curriculumul naţional de pregătire, pentru stagiile de pregătire în care se acordă avizarea pentru pregătirea în rezidenţiat.
Capitolul II Proceduri de avizare/reavizare în vederea derulării programelor de pregătire prin rezidenţiatSecţiunea 1 Dispoziţii generaleArticolul 7(1) În sensul prezentei anexe, prin avizarea/reavizarea unei unităţi se înţelege procedura care trebuie parcursă obligatoriu de către o unitate în vederea derulării programelor de pregătire prin rezidenţiat.(2) Avizarea unei unităţi este valabilă 5 ani de la data desemnării de către Ministerul Sănătăţii.(3) În vederea reavizării, unităţile au obligaţia de a iniţia procedura de reavizare cu minimum 6 luni înainte de expirarea avizului.
Articolul 8(1) La nivelul direcţiilor de pregătire în rezidenţiat din cadrul fiecărei instituţii de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, înfiinţate în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (11) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, se constituie un consiliu de avizare/reavizare a unităţilor sanitare de pregătire în rezidenţiat.(2) Arondarea teritorială a unităţilor de pregătire la instituţiile de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate implicate în procedura de avizare a unităţilor de pregătire este următoarea:
Articolul 9(1) Componenţa consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat este aprobată prin decizie a rectorului instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate şi are următoarea componenţă:a) preşedinte: prorectorul coordonator al direcţiei de pregătire în rezidenţiat;
b) membri: (i) trei coordonatori de rezidenţiat din cadrul instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, câte unul pentru specialităţile medicale, chirurgicale şi paraclinice;(ii) un coordonator de rezidenţiat din cadrul instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, pentru specialităţile medico-dentare;(iii) un coordonator de rezidenţiat din cadrul instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, pentru specialităţile farmaceutice;(iv) un membru cu studii juridice din cadrul direcţiei de pregătire în rezidenţiat;(v) un membru cu studii economice sau administrative din cadrul direcţiei de pregătire în rezidenţiat;(vi) un medic rezident;
c) secretar: o persoană desemnată din cadrul direcţiei de pregătire în rezidenţiat.(2) Mandatul consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat este de 4 ani, cu posibilitatea de reînnoire.(3) Vizita de evaluare în vederea avizării/reavizării este făcută la faţa locului de o comisie de evaluare formată din 3-5 membri, în funcţie de complexitatea unităţii sanitare evaluate, numită de către consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat. Această comisie este condusă de un coordonator de rezidenţiat cu grad de profesor, conferenţiar sau şef de lucrări şi poate avea în componenţa sa şi un medic rezident.(4) Din componenţa comisiei menţionate la alin. (3) face parte şi un reprezentant al colegiului profesional, după caz, din judeţul unde are sediul unitatea sanitară aflată în curs de avizare/reavizare.(5) În cazul avizării/reavizării unităţilor din judeţele în care există instituţii de învăţământ superior care au în structură departamente de pregătire în rezidenţiat, din componenţa comisiei prevăzute la alin. (3) face parte şi un reprezentant al instituţiei de învăţământ superior din centrul universitar respectiv.
Articolul 10(1) Atribuţiile consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat sunt următoarele: a) înregistrează solicitările unităţilor într-un registru destinat în acest sens;b) nominalizează comisiile de evaluare;c) analizează rapoartele de evaluare trimise de comisiile de evaluare şi validează propunerile acestora de avizare/reavizare sau de respingere, precum şi numărul de rezidenţi care pot fi repartizaţi pentru pregătire într-o specialitate; d) notifică unităţile sanitare care au dosare incomplete sau cu acte neconforme, înainte ca acestea să fie înaintate comisiei de evaluare;e) în cazul constatării dosarului incomplet sau neconform, notifică unitatea care a solicitat avizarea/reavizarea pentru completare; f)
transmite Ministerului Sănătăţii raportul final, însoţit de aviz, în vederea desemnării unităţilor sanitare.(2) Atribuţiile comisiei de evaluare sunt următoarele:a) analizează dosarele de evaluare repartizate de consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat;b) ţine legătura cu persoana de contact din unitatea sanitară în vederea organizării vizitei de evaluare;c) se deplasează la sediul unităţilor sanitare care au solicitat avizare/reavizare în vederea verificării îndeplinirii criteriilor de avizare;d) întocmeşte raportul final pe care îl supune aprobării consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat.(3) Membrii consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat şi ai comisiilor de evaluare sunt retribuiţi pentru activitatea desfăşurată.Secţiunea a 2-a Proceduri de avizare/reavizareArticolul 11(1) Unitatea care solicită avizare/reavizare în vederea derulării programelor de rezidenţiat depune la secretariatul consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat următoarele documente:a) cerere de avizare/reavizare cu datele de contact ale unităţii (adresă, telefon, e-mail), precum şi numele persoanei de contact, cu precizarea specialităţilor pentru care se face solicitarea;b) declaraţie pe propria răspundere a conducătorului unităţii că sunt îndeplinite toate criteriile prevăzute de prezenta anexă;c) scurtă prezentare a unităţii, care va conţine următoarele date: (i)
forma de organizare, după caz;(ii) descrierea structurii în ansamblu, cu detalierea celei supuse procesului de avizare/reavizare;d) descrierea fiecărei/fiecărui secţii/laborator/compartiment/ structuri pentru care solicită avizare/reavizare în vederea pregătirii în rezidenţiat, cu următoarele date obligatorii:(i) numărul de paturi pentru secţiile/compartimentele spitaliceşti propuse pentru avizare, după caz;(ii) numărul de cazuri soluţionate în anul calendaristic precedent, după caz;(iii) lista completă a dotărilor pentru acoperirea baremului de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice pentru specialitatea în care se acordă avizarea/reavizarea, în original, asumată sub semnătură de conducătorul unităţii;(iv) personalul medical al structurii: nume şi prenume, grad profesional, grad didactic (dacă este cazul), dacă deţin titlul de doctor;
(v) lista responsabililor de formare propuşi, cu precizarea specialităţii pentru care se solicită avizarea/ reavizarea şi a tipului contractului individual de muncă încheiat cu unitatea, precum şi dacă au contract de administrare, în original, asumată sub semnătură de conducătorul unităţii, precum şi CV-ul în format Europass al acestora;(vi) lista îndrumătorilor propuşi, cu precizarea tipului contractului individual de muncă încheiat cu unitatea, în original, asumată sub semnătură de conducătorul unităţii, precum şi CV-ul în format Europass al acestora;(vii) numărul de rezidenţi pe care îi solicită în raport cu capacitatea de instruire autoevaluată;e) copia, certificată conform cu originalul, a acreditării emise de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, cel puţin nivel IV, după caz.(2) Secretarul consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat înregistrează dosarul şi convoacă consiliul în termen de 15 zile de la depunerea dosarului de autoevaluare.(3)
Consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat se întruneşte, în format fizic sau online, la data prevăzută la alin. (2).(4) Consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat se consideră legal constituit în prezenţa a cel puţin 2/3 dintre membri, inclusiv preşedintele, iar, dacă sunt îndeplinite condiţiile formale de avizare, respectiv dacă dosarul este complet, consiliul numeşte comisia de evaluare.Articolul 12(1) Comisia de evaluare, în urma vizitei efectuate, a analizării dosarului şi a confruntării datelor din dosar cu situaţia identificată la sediul unităţii, întocmeşte o fişă de evaluare şi un raport de evaluare cu propunerea de avizare/reavizare sau de respingere, pe care le înaintează consiliului de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat.(2) În cazul în care unitatea care a solicitat avizarea/ reavizarea nu completează dosarul în termen de 45 de zile de la emiterea notificării, procedura se suspendă până la completarea dosarului, dar nu mai mult de 90 de zile de la notificare.(3) În cazul în care unitatea sanitară care a solicitat avizarea/reavizarea nu revine cu o nouă solicitare în termenul de suspendare prevăzut la alin. (2), solicitarea se consideră respinsă.(4)
Respingerea este consemnată de consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat într-un raport înaintat conducerii universităţii.(5) Unitatea care a solicitat avizarea/reavizarea este notificată de consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat, în termen de 15 zile de la data depunerii dosarului complet, asupra vizitei la sediu pentru verificarea condiţiilor. Vizita are loc în cel mult 45 de zile de la data notificării.(6) În cazul în care raportul prevăzut la alin. (1) este favorabil, acesta este comunicat Ministerului Sănătăţii, în termen de 15 zile de la redactare, în copie, însoţit de aviz şi de o copie a dosarului depus de unitatea sanitară.(7) Ministerul Sănătăţii emite desemnarea în cel mult 30 de zile de la primirea raportului.(8) Dovada desemnării se transmite unităţii care a solicitat avizarea/reavizarea, iar o copie se comunică instituţiei de învăţământ superior cu profil medical acreditate, în vederea completării în Registrul matricol naţional al rezidenţilor.(9) Consiliul de avizare/reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat poate face evaluări ad-hoc dacă este sesizat sau se autosesizează cu privire la nerespectarea standardelor de calitate asumate la data emiterii avizării şi poate propune suspendarea avizării.(10) Ministerul Sănătăţii afişează pe website-ul propriu lista unităţilor desemnate pentru derularea programelor de pregătire prin rezidenţiat.
Secţiunea a 3-a Proceduri de suspendare a avizului unităţii sanitareArticolul 13(1) Unitatea desemnată pentru derularea programelor de pregătire în rezidenţiat, în urma aplicării procedurilor de avizare, are obligaţia de a notifica, în termen de 30 de zile, instituţia de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditată, precum şi Ministerul Sănătăţii atunci când nu mai sunt îndeplinite parţial sau total criteriile de avizare/reavizare.(2) Ministerul Sănătăţii emite decizie de suspendare a dreptului de a mai pregăti rezidenţi. Decizia se comunică atât unităţii, cât şi instituţiei de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate unde este arondată unitatea respectivă.(3) Pe perioada suspendării, instituţia de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditată redistribuie rezidenţii altor coordonatori sau responsabili de formare din specialitatea respectivă.(4) În cazul în care unitatea rectifică situaţia care a determinat suspendarea, aceasta notifică Ministerul Sănătăţii şi instituţia de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditată. Ministerul Sănătăţii verifică îndeplinirea condiţiilor şi, dacă situaţia a fost remediată, retrage suspendarea dreptului unităţii de a pregăti rezidenţi în specialitatea respectivă.
Anexa nr. 3(Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 1.141/1.386/2007)NORME DE GESTIONAREa Registrului matricol naţional al rezidenţilor1. Domeniul de aplicare1.1. Prezentele norme reglementează activităţile de înregistrare şi urmărire a activităţii rezidenţilor pe durata pregătirii prin rezidenţiat.1.2. Prezentele norme se aplică de către toate instituţiile implicate în managementul pregătirii prin rezidenţiat, pentru toţi rezidenţii şi pentru specialiştii aflaţi în pregătire în a doua specialitate, conform atribuţiilor şi responsabilităţilor specifice, potrivit legislaţiei în vigoare.
2. Scop2.1. Prezentele norme stabilesc modul în care sunt operate înregistrările de date în Registrul matricol naţional al rezidenţilor, instituţiile desemnate şi atribuţiile acestora, astfel încât să poată fi asigurate protecţia informaţiilor în condiţii de securitate maximă, cu termen de păstrare permanent, şi protecţia datelor cu caracter personal, respectiv posibilitatea utilizării datelor şi statisticilor pentru fundamentarea politicilor de resurse umane în sănătate şi pentru politicile de dezvoltare a instituţiilor de învăţământ superior acreditate.3. Abrevieri, termeni şi sintagme3.1. Registru = Registrul matricol naţional al rezidenţilor3.2. Rezident = noţiune compusă din 3 elemente tehnice: persoană + specialitatea în care a fost confirmată + data la care a început pregătirea3.3. Cod de rezident = cod unic de identificare pentru fiecare rezident (13 cifre şi cod de bare generat în conformitate cu standardul EAN13)3.4. Structura din instituţia de învăţământ superior = structura la nivel de direcţie din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate sau departamentul din cadrul instituţiilor de învăţământ superior care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară/stomatologie şi farmacie şi care au programe de studii de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate4. Atribuţii şi responsabilităţi Instituţiile implicate în gestionarea activităţii de pregătire în rezidenţiat, conform art. 5 alin. (2) din anexa nr. 1 la ordin, au următoarele atribuţii/responsabilităţi în cadrul Registrului:4.1. Ministerul Sănătăţii:4.1.1. validează coordonatorii de rezidenţiat;4.1.2. aprobă şi operează schimbările de specialitate;4.1.3. introduce şi actualizează unităţile sanitare în care se efectuează pregătire în rezidenţiat;4.1.4. aprobă şi operează modificările privind transferul rezidenţilor între centrele universitare;4.1.5. aprobă echivalările de stagii;
4.1.6. introduce în Registru rezidenţii noi şi generează codul unic de rezident pentru fiecare;4.1.7. inactivează poziţia persoanelor care au renunţat sau cărora le-a încetat calitatea de rezident; 4.1.8. gestionează nomenclatoarele folosite în aplicaţie - adăugare, actualizare, inactivare înregistrări;4.1.9. creează şi gestionează conturile de utilizator, grupurile de utilizatori şi drepturile de acces;4.1.10. inactivează rezidenţii care au finalizat pregătirea, pe baza informaţiilor colectate la examenele pentru obţinerea titlului de specialist şi pe baza adeverinţei doveditoare a finalizării pregătirii;4.1.11. pentru rezidenţii la a doua specialitate fără concurs de rezidenţiat consemnează depunerea angajamentului de plată şi plăţile efectuate.
4.2. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin instituţiile de învăţământ superior acreditate care asigură pregătirea în rezidenţiat4.2.1. actualizează informaţiile privind coordonatorii de rezidenţiat propuşi;4.2.2. gestionează responsabilii şi îndrumătorii de rezidenţiat;4.2.3. aprobă şi operează schimbarea de coordonator pentru rezidenţi;4.2.4. înregistrează rotaţiile de modul şi notele obţinute, pentru rezidenţii proprii;4.2.5. aprobă solicitarea de detaşare pentru rezidenţii care pleacă în alt centru universitar şi pentru rezidenţii din alt centru universitar care vin pentru a efectua unul sau mai multe module de stagiu;4.2.6. înregistrează detaşarea, inclusiv nota obţinută, pentru rezidenţii din alte centre universitare care vin să efectueze module de stagiu;
4.2.7. întocmeşte lista cu rezidenţii proprii care au primit avizul pentru transfer către alte centre universitare; lista nominală se transmite Ministerului Sănătăţii;4.2.8. operează modificări şi actualizări în baza de date;4.2.9. actualizează unitatea cu care rezidentul are încheiat contract de muncă, pentru rezidenţii prin concurs;4.2.10. vizualizează, fără a putea modifica, situaţia rezidenţilor care au detaşare la o altă instituţie de învăţământ superior;4.2.11. înregistrează întreruperile şi prelungirile de rezidenţiat aprobate de Ministerul Sănătăţii;4.2.12. înregistrează echivalările de stagii aprobate de Ministerul Sănătăţii;4.2.13. introduce/ataşează observaţii/documente relevante pentru pregătirea rezidentului;
4.2.14. inactivează rezidenţii care au finalizat pregătirea în centrul universitar respectiv şi care nu s-au înscris la examenul de specialitate;4.2.15. pune la dispoziţia rezidenţilor carnetele de rezident personalizate cu eticheta mare, conţinând datele de identificare, şi etichetele mici, cu codurile de bare pentru fiecare pagină; emite duplicate pentru carnetele de rezident şi consemnează acest lucru în baza de date.------

EMITENT |
Văzând Referatul de aprobare nr. 1.066R din 3.04.2025 al Direcţiei reglementare şi formare profesională medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii,având în vedere prevederile art. 8 alin. (4) şi ale art. 10 alin. (2) şi art. 12 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii şi ministrul educaţiei şi cercetării emit următorul ordin:Articolul IOrdinul ministrului sănătăţii publice şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 671 şi 671 bis din 1 octombrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:Articolul 2Se aprobă Criteriile şi procedurile de avizare/reavizare în vederea derulării programelor de pregătire prin rezidenţiat, prevăzute în anexa nr. 2.2. După articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu următorul cuprins:Articolul 4^1Se aprobă Normele de gestionare a Registrului matricol naţional al rezidenţilor, prevăzute în anexa nr. 5.3. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:




Ministrul sănătăţii,
Alexandru Rafila
Ministrul educaţiei şi cercetării,
Daniel-Ovidiu DavidAnexa nr. 1(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 1.141/1.386/2007)REGULAMENTde efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicalăCapitolul I Dispoziţii generale













































Instituţii de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate | Judeţe arondate |
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti | Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea, municipiul Bucureşti |
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca | Alba, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj |
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova | Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea |
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi | Bacău, Botoşani, Brăila, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea |
Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade“ din Târgu Mureş | Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu |
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara | Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş |
















