Structură Act

HOTĂRÂRE nr. 396 din 16 aprilie 2025privind aprobarea stemei comunei Izvoarele, judeţul Tulcea
EMITENT
  • GUVERNUL ROMÂNIEI
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 404 din 7 mai 2025Data intrării în vigoare 07-05-2025


    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.ARTICOL UNIC(1) Se aprobă stema comunei Izvoarele, judeţul Tulcea, prevăzută în anexa nr. 1.
    (2) Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei comunei Izvoarele, judeţul Tulcea, sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

    PRIM-MINISTRU
    ION-MARCEL CIOLACU
    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru, ministrul finanţelor,
    Tánczos Barna
    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
    Cseke Attila-Zoltan
    Bucureşti, 16 aprilie 2025.Nr. 396.Anexa nr. 1*)
    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.STEMAcomunei Izvoarele, judeţul Tulcea
    Anexa nr. 2DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILEelementelor însumate ale stemei comunei Izvoarele, judeţul TulceaDescrierea stemeiStema comunei Izvoarele se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în şef.Şeful, roşu, este încărcat cu un zid cu trei creneluri, de argint, între care se află plasat câte un cristal de hematită (dreapta) şi de magnetită (stânga), în culori naturale.Scutul de azur este încărcat cu trei fântâni heraldice de argint, plasate 2 : 1. În centru broşează două coarne de berbec, de argint.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.Semnificaţiile elementelor însumateZidul crenelat face referire la fortificaţia romană aflată în zonă.Cristalele reprezintă zăcămintele specifice zonei.Fântâna heraldică este semnul convenţional pentru izvoare, făcând trimitere la denumirea localităţii, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei.Coarnele de berbec reprezintă ocupaţia specifică a locuitorilor, creşterea animalelor.Coroana murală de argint cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
    ----