Structură Act

ORDIN nr. 652 din 9 aprilie 2025pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2024
EMITENT
  • AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 444 din 14 mai 2025Data intrării în vigoare 14-05-2025


    Văzând Referatul de aprobare nr. 443 din 13.02.2025, întocmit de Direcţia economică din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,având în vedere prevederile art. 10 lit. b), ale art. 18 alin. (5), precum şi ale art. 48 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:Articolul IOrdinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 611 şi 611 bis din 18 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează, în urma actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2024*1):*1) Inflaţia a fost calculată pentru perioada ianuarie-decembrie 2024 sau data intrării în vigoare a tarifului - decembrie 2024 pentru tarifele intrate în vigoare în anul 2024.1. La anexa nr. 2, literele B şi C vor avea următorul cuprins:B. Tarif pentru controalele veterinare executate asupra operaţiunilor de export la punctele de trecere a frontierei de stat, asupra mărfurilor supuse controlului veterinar
    Nr. crt.Acţiunea efectuatăTarif/mijloc de transport - lei -
    1.Verificarea documentelor sanitare veterinare însoţitoare şi a îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de export al mărfurilor supuse controalelor sanitare veterinare de frontieră62
    C. Tarif pentru asistenţa sanitară veterinară acordată în posturile de trecere a frontierei
    Nr. crt.Acţiunea efectuatăTarif/acţiune - lei -
    1.Acordarea asistenţei veterinare animalelor de companie, în timpul călătoriei, la solicitarea proprietarului91
    2. La anexa nr. 3, literele B, C şi D vor avea următorul cuprins:B. Tarif pentru cheltuielile de personal care desfăşoară activitatea de control oficial în unităţile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor şi subproduselor alimentare de origine nonanimală
    Nr. crt.Etapele aferente realizării unui control oficial în domeniul alimentarCheltuieli pentru salariu/persoană/oră (lei)Cheltuieli necesare perfecţionării/persoană/oră (lei)Total cheltuieli/oră (lei)
    1.Pregătirea controlului, studierea facilităţilor şi documentaţiei deţinute de operatorii economici, astfel încât să fie capabili să îşi îndeplinească atribuţiile în mod adecvat31132
    2.Realizarea controlului31132
    3.Analiza activităţii de control şi stabilirea concluziilor31132
    T O T A L93396
    C.
    Tarif pentru acţiunile de prelevare de probe efectuate în vederea controlului oficial al alimentelor de origine nonanimală
    Loturi ≤ 15 tone - lei -Loturi > 15 tone - lei -
    Distanţa până la locul de prelevare ≤ 80 km96 114
    Distanţa până la locul de prelevare > 80 km133 141
    D. Tarif pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare directă sau vânzare cu amănuntul
    Nr. crt.UnitateaTariful de înregistrare - lei/unitate -
    1.Carne, lapte şi produse din lapte: carmangerie, măcelărie, centru de sacrificare a păsărilor şi/sau a lagomorfelor la nivelul fermei sau al exploataţiei, centru de prelucrare a laptelui489
    Exploataţie de producţie a laptelui13
    Activităţi de vânzare directă a produselor primare de origine animală în cantităţi mici, cu excepţia vânzării directe a laptelui crud prin intermediul automatelor13
    Automat de vânzare a laptelui64
    Centru de colectare a vânatului sălbatic326
    2.Peşte şi produse din pescuit, miere şi alte produse din miere şi ouă de consum: centru de prelucrare a peştelui integrat în ferma de acvacultură, magazin de desfacere a peştelui, pescărie, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, punct de debarcare, centru de extracţie, colectare a mierii şi a altor produse apicole, centru de colectare a ouălor326
    Ambarcaţiune de pescuit, stupină, magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole163
    3.Unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de comercializare a alimentelor şi unităţi care desfăşoară alte activităţi în domeniu: unitate de alimentaţie publică, laborator de cofetărie şi/sau patiserie, pensiuni turistice, unităţi de vânzare prin internet, staţie de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport; alte unităţi de vânzare cu amănuntul489
    Pizzerie, cantină, cofetărie/patiserie, magazin alimentar, depozit alimentar, catering326
    Automate de vânzare a produselor alimentare
    a) înregistrare pentru 1-50 de automate467
    b) înregistrare pentru 51-100 de automate641
    c) înregistrare pentru 101-500 de automate812
    d) înregistrare pentru 501-1.000 de automate1.052
    e) înregistrare pentru mai mult de 1.000 de automate
    1.392
    Târg/Expoziţie de produse alimentare, piaţă angro de legume-fructe464
    Puncte gastronomice locale144
    Unităţi mobile de comercializare a alimentelor326
    Hipermarket/Supermarket817
    4.Activităţi de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor Unităţi de prelucrare a cartofilor şi de producţie a produselor din cartofi în scop alimentar326
    Unităţi de conservare şi fabricare/obţinere a sucurilor/concentratelor de fructe şi legume326
    Unităţi de fabricare/obţinere a produselor alimentare din fructe şi legume (inclusiv gemuri, marmelade şi jeleuri)326
    5.Activităţi de fabricare a uleiurilor şi a grăsimilor vegetale şi animale Unităţi pentru producţia/obţinerea şi prelucrarea uleiurilor vegetale brute şi rafinate
    469
    Unităţi pentru fabricarea margarinei, a amestecurilor pentru tartine şi a grăsimilor de gătit combinate489
    Unităţi pentru producţia făinii oleaginoase nedegresate326
    6.Activităţi de fabricare/obţinere a produselor de morărit, amidonului şi produselor din amidon Unităţi de morărit şi măcinat326
    Unităţi pentru fabricarea cerealelor pentru micul-dejun şi a premixurilor489
    Unităţi pentru fabricarea amidonului, glutenului, a glucozei, siropului de glucoză şi a maltozei326
    Unităţi pentru măcinarea legumelor326
    7.Activităţi de fabricare a altor produse alimentare Unităţi pentru fabricarea/obţinerea pâinii, produselor proaspete şi conservate de patiserie, produselor proaspete şi uscate de panificaţie, plăcintelor, checurilor, tartelor, biscuiţilor, pişcoturilor, prăjiturilor conservate, fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate etc.489
    Unităţi pentru fabricarea zahărului, a produselor zaharoase, gumei de mestecat, a ciocolatei şi produselor din cacao etc.
    489
    Unităţi pentru fabricarea/obţinerea macaroanelor, tăieţeilor, cuşcuşului, pastelor făinoase şi a altor produse făinoase similare326
    Unităţi pentru prelucrarea cafelei, ceaiului şi fabricarea condimentelor489
    Unităţi pentru fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice489
    Unităţi pentru fabricarea produselor alimentare congelate326
    Unităţi pentru fabricarea altor produse alimentare de origine nonanimală neclasificate în altă parte326
    Unităţi de fabricare a produselor alimentare confiate/deshidratate (legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante - confiate, deshidratate, uscate, glasate sau cristalizate)326
    Unităţi pentru producţia, procesarea şi comercializarea ciupercilor326
    8.Activităţi de fabricare a băuturilor Unităţi pentru fabricarea/obţinerea alcoolului etilic de fermentaţie şi a băuturilor alcoolice distilate489
    Unităţi pentru fabricarea/obţinerea vinului, cidrului şi a altor vinuri din fructe
    489
    Unităţi pentru fabricarea/obţinerea berii, a malţului şi a altor băuturi nedistilate obţinute prin fermentaţie489
    Unităţi pentru fabricarea de ape minerale şi băuturi răcoritoare nealcoolice489
    9.Alte activităţi Unităţi de ambalare şi/sau îmbuteliere a produselor alimentare de origine nonanimală; sifonărie326
    Unităţi de fabricare/obţinere a îngheţatei326
    Unităţi de fabricare a gheţii alimentare326
    Depozit alimentar/frigorific pentru produse de origine nonanimală489
    Depozit pentru seminţe de consum326
    Unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală congelate489
    Mijloc de transport al produselor de origine nonanimală163
    3. Anexele nr. 1, 4, 5, 6, 7 şi 8 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5 şi 6.
    Articolul IIAnexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.Articolul III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
    şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    Csutak Nagy Laszlo
    Bucureşti, 9 aprilie 2025.Nr. 652.ANEXE nr. 1- 6 Deschideți ANEXEpentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2024